ERP Simulaatiossakin voidaan käydä tiukkaa kisaa, ja jo toista kertaa järjestetyt ERP Simulaation SM-kisat todistivat tämän. Viime vuoteen verrattuna joukkueita oli miltein kolminkertainen määrä, ja mikäli tämä kasvu jatkuu joudutaan tulevaisuudetta ottamaan kisoihin hanakka määrä karsintakierroksia mukaan. 

19 joukkuetta, joista puolet olivat opiskelijakokoonpanoja ja puolet yritysmaailman edustajia ottivat toisistaan mittaa ERPSim Labin kehittämässä SAP Fioriin pohjautuvassa toiminnanohjaussimulaatiossa. Pelillisessä toiminnanohjausformaatissa joukkueet kisaavat muutaman tärkeän metriikan ympärillä. Näissä kisoissa pyrittiin maksimoimaan joukkueiden yritysten arvostusta. Erillisenä kilpakategoriana oli myös co2 päästöt suhteessa myyntimääriin. 

Mikäli kuva ei avaudu, klikkaa tästä suoraan X-palveluun.

Kisapäivän aluksi tehtiin kaikkien joukkueiden ja kisajärjestäjien kesken vielä tekninen tarkistus harjoituskierroksen merkeissä. Pelaajat olivat päässeet jo tutustumaan peliympäristöön edellisen vuoden kisoissa, ja edeltävällä viikolla pelatussa kenraaliharjoituksessa. Toiminnanohjausjärjestelmiin kuuluu olennaisesti, että pieniä erheitä saattaa ilmetä, mutta hyvällä valmistautumisella ja preppaamisella niistäkin päästiin hyvin eroon. 

Ennen lounasta päästiin vielä kuulemaan alan kuulumisia ja kehitysaskelia SAP Finlandin Robert Wölkerin luotsaamana. Keynotessaan Robert avasi kuulijakunnalle varsinkin tekoälyn merkitystä toiminnanohjauksen kulmakivenä tulevaisuudessa, ja miten varsin pieniltä tuntuvat tekniset kehitysaskeleet voivat siivittää tuottavuutta kovan kulmakertoimen nousuun. Nykyisistä laajoja kielimalleja suunnittelevista yrityksistä 60% luopuu kehityksestä. Ne ketkä pystyvät jatkamaan kehitystä ja upottamaan kehityksen hedelmiä suoraan ohjelmistoihin ovat teknologiamurroksen ajureita. SAP ja sen ohjelmistoja ahkerasti käyttävät ovat jo huomanneet tekoälykehityksen mahdollisuudet. Tälle kehitykselle sataa koko ajan lisää resursseja, ja kehitys mitä todennäköisimmin tulee ottamaan lisää kierroksia jatkossa. 

SAP Finlandin lisäksi lavalle toivotettiin tapahtuman partnerit kertomaan heidän nykytilaansa ja visiotaan tulevasta. Sali oli pullollaan opiskelijoita, jotka miettivät ankarasti tulevaisuuden työnantajiaan, joten yleisö oli mitä otollisinta kirkastaa yritysten erottuvuustekijöitä. Pearl Finland, Accenture ja Deloitte ovat jokainen alan teknologisia edelläkävijöitä, ja heidän sanomansa vaikutti vakuuttavan monet kuulijat. Kiitoksia tälle kolmikolle tapahtuman mahdollistamisesta, ja hienoista nostoista puheenvuoroissa. Kumppanit olivat mukana myös itse SM-kisoissa, mutta tällä kertaa yritysjoukkueet eivät päässeet valloittamaan podiumia. Ehkä voittajajoukkeuiden opiskelijat voisi vihjata rekrytoinneista vastaaville…? 

Mikäli kuva ei lataudu, klikkaa tästä suoraan X-palveluun.

Kisatuntumaa ja kilpapelaamista

Ottelusarjassa päästiin pelaamaan kolme täyttä kierrosta joukkueiden välillä. Kierrokset kestävät 20 päivää pelin sisällä, ja kierrosten välillä joukkueilla on mahdollisuus tehdä toiminnallisia muutoksia järjestelmän sisällä. Pelisuorituksessa päällimmäisenä on joukkueen päätöksenteko aina investoinneista tuotantoon, ja markkinoinnista rahoitukseen. Peli simuloi hyvin laajasti toiminnanohjausjärjestelmässä oikeassa elämässä tehtäviä askareita, ja nopeat liikkeet sekä analyysit auttoivat joukkueita tekemään oikeita päätöksiä pitkin pelin kulun. 

Läpi kierrosten ja kiivaan päätöksentekoprosessin jokainen joukkue joutui oikeasti pähkäilemään omaa strategiaansa. Jotkut tekivät lennosta muutoksia, ja jotkut luottivat vahvasti alkuperäisiin strategioihinsa. Lopulta yksi strategia erottui selvästi muista. 

Voitto taas kerran opiskelijoille

Kilpasarjan voitto ratkesi vasta kalkkiviivoille, ja parhaiten strategiassaan pysynyt vei tällä kertaa voiton. Monet kuiskuttelivat kisoissa, että reaktiivisuus ja nopeiden muutosten tekeminen on vahva strategia, mutta kultasijalle tullut JAMK Technology kommenttiensa mukana luotti vahvasti ennalta määritetyn strategian suorittamiseen. He saivat vuoltua yrityksen arvostuksen ainoana joukkueensa yli 150M€. Vielä lisätäkseen tähän saavutukseen, he kuittasivat vielä toisen kategorian voiton tekemällä pienimmät CO2-päästöt jokaista myytyä tuotetta kohden. Näissä kisoissa hyvä tulos, yrityksen arvostus ja kestävästi tuottaminen kulkivat siis käsi kädessä. 

Hopealle kisoissa sijoittui Centria Business, joka pääsi kunnioitettavaan 116M€ arvostukseen. JAMK Technologyn ja Centria Busineksen opiskelijoiden lisäksi podiumille pääsi vielä JAMK Business pronssimitalleineen. Opiskelijajoukkueiden dominanssi oli siis selvää kauppaa tänä vuonna, ja voimme taas kerran todeta, että nuorissa on tulevaisuus! Onnittelut voittajille. 

Voittoa päästiin juhlistamaan heti kisojen jälkijunasta Clarionin 16. kerroksen näyttävässä miljöössä. Osallistujille varattu kabinetti täyttyi vauhdilla kuohuviinien korkkailusta ja tiiviistä verkostoitumisesta. Livemusiikki Duon Della & Aarni toimesta oli kuin kirsikkana kakun päällä tapahtuman lopuksi. 

Ensi vuonna uudestaan

Nyt toisen kerran järjestetty tapahtuma keräsi suuresti kiitosta osallistujilta. SAP Finugin hallituksen puheenjohtaja Kari Halmela kommentoi, että “kilpapelaamisen ja verkostoitumisen yhdistäminen tässä tapahtumassa on ollut sen verran hyvä formaatti, että on hyvin todennäköistä, että tapahtuma saa jatkoa myös tulevaisuudessa.” 

Kehuja tapahtumasta tuli niin kilpailijoita kuin partnereilta. Tällaiset yritysmaailman ja opiskelijat yhdistäviä tapahtumia ei ole ikinä liikaa, ja mahdollisuus löytää tulevaisuuden talentteja helpottuu kertaheitolla kun kuka tahansa voi tulla näyttämään kykyjään kisailun muodossa. Kisaformaatti on sen verran laaja, että yhteistyö ja kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii osaamista. Mikä firma ei haluaisi näitä asioita hallitsevia nuoria osaajia riveihinsä…? 

Kiitoksia kaikille osallistujille sekä tapahtuman mahdollistaneille sponsoreille – Ensi vuonna uudestaan näissä merkeissä sitten!