Kuka on Tuula Hämäläinen, mikä on hänen roolinsa SAP Finugin hallituksessa ja mitkä asiat hän näkee tulevaisuudessa tärkeiksi SAP-ekosysteemissä? Tervetuloa lukemaan näistä lisää tässä ”Hallitus tutuksi” blogisarjan kolmannessa osassa!

SAP FINUG Hallitus Tutuksi – Tuula Hämäläinen

  • Nimi, firma, titteli, rooli hallituksessa?

Moi! Olen Tuula Hämäläinen Sarastialta, jossa toimin Raportointipäällikkönä. Työni liittyvät kuntien ja kuntayhtymien ulkoiseen raportointiin. Tällä hetkellä on meneillään kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden Automaattisen raportoinnin käyttöönotot. SAP Finugissa toimin hallituksen jäsenenä ja rahastonhoitajana.

  • Miten ajauduit SAP maailmaan ja milloin kuulit ensimmäistä kertaa SAP Finugista?

Noin v. 2005-2006 vaihteessa silloisessa työpaikassa tehtiin käyttöönotto SAP järjestelmään ja siinä pääsin heti syvään päätyyn mukaan. Samalla sain kuulla SAP Finlandilta SAP Finugista. Ensimmäinen tapahtuma taisi olla joku jäsentilaisuus, johon osallistuin ja siitä aika nopeasti löysinkin itseni sitten Syysseminaarista, josta matka on jatkunut eteenpäin aina nyt hallitustyöskentelyyn asti.

  • Teidän (firman) SAP tilanne? Mitä tuotetta ja mitä sillä tehdään? Onko teillä SAP tavoitteita tulevaisuudelle?

Sarastialla ei ole omaa SAP ympäristöä, vaan meillä on asiakkaiden kautta SAP käytössä, ja meidän asiakkuuksien palvelutuotannon kautta käytämme SAP-tuotteita laaja-alaisesti. Käytämme HANA-ympäristöjä ja sen ympäristön kehitys on meillekin tärkeää.

  • Mielestäsi SAP ekosysteemin suurimmat hyödyt? Perustele.

Meidän tapauksessamme voisi sanoa, että järjestelmä on tehty tarpeeksi monipuoliseksi monikäyttäjäympäristöön eli monien eri asiakkaiden ympäristöksi. SAP on aidosti monikäyttäjäympäristö, ja tarjoaa ratkaisuja, jotka ovat yhtaikaa monelle osapuolelle käytettävissä. Julkishallinnolle tarjottavissa ratkaisuissa monet tuotteet ovat olleet asiakaskohtaisia, eli toistoa on tullut järjestelmien käytössä useille asiakkaille, mutta SAP järjestelmässä ei ole ollut samanlaista haastetta eli olemme nähneet sen ehdottomasti etuna.

  • Mitä näet SAPin tärkeimpinä kehityskohteina tulevaisuuden kannalta seuraavan viiden vuoden aikana? Millä olisi isoin vaikutus omaan työhösi?

Omasta mielestäni S/4 Hana ja pilvipalveluiden kehitys, nopeus, skaalautuvuus ja tehokkuus ovat tärkeintä.

Erilaisia versioita ja tietovarastoja on monia vanhoja ja lisenssikysymykset tulevat monesti esteeksi ja haasteeksi kehittämiselle. Onneksi SAP HANA on ”ratkaistu” tätä jo nykyaikaisemmin. Lisenssien takia ei tulisi olla kankeissa prosesseissa ja ratkaisuissa kiinni.

Suuri vaikutus työhön on käyttöliittymien muokkautuvuudella ja terminologian yhteensovittamisella (esim. julkishallintoon sopivaksi) ja mobiilin kautta päivittäisen toimintojen tuominen meidän kaikkien saataville. Esimerkiksi matkalaskut mobiilisti ovat hyvää kehitystä. SAP on kokonaistaloudellisesti fiksu ratkaisu.

  • Mitä juuri sinä tuot SAP Finugin toimintaan mukaan hallituksen jäsenenä?

Olen ollut niin kauan toiminnassa mukana, joten tuon aikaperspektiiviä, että kehityttäisi. Tuon vertailunäkymää siihen mitä on ollut jo ennen ja mitä ei enää kannattaisi toistaa. Tuon myös julkishallinnon tarpeita ja toiveita mukaan, esimerkiksi webinaarien tuotanto tuli alun perin toiveena julkishallinnon puolelta. SAPin ratkaisut webinaarien toteuttamiseen ovat kehittyneet, ja SAP Finland ollut tässä vahvasti mukana, kiitokset heille siitä. Julkishallinto pitää tästä kehityksestä, koska aikaisemmin on saattanut olla kynnystä julkishallinnon edustajien osallistumiselle perinteisiin tapahtumiin. Webinääreissä onkin ollut laaja osallistujajoukko alusta lähtien.

Työryhmätoiminta on ollut myös antoisaa ja tarjonnut verkostoitumismahdollisuuksia. Pandemia lamaannutti tätä, mutta jatkossa pitäisi kehittää tähän jotain uusiakin muotoja.  

Minua hieman myös ihmetyttää palautteen määrä: meille tulee vain vähän palautetta monista tapahtumastamme, on vaikea kehittyä, jos annetaan vain “OK” palautetta. Otamme kehitysehdotuksia mieluusti vastaan ja huomioon! Ideoita saisi antaa, ja toteutammekin niitä, jos saamme hyvän idean SAP Finugille asti.

SAP Finug on myös mukana nykyisin enemmän KV-tapahtumissa (SUGEN) ja pohdimme aika ajoin yhteistyötä naapurimaiden yhdistysten kanssa. Saa nähdä miten KV-toiminta lähtee taas käyntiin pandemian jälkeen, toteutuuko enää f to f tapaamisia vai jäädäänkö virtuaaliympäristöön. Toivottavasti KV toiminta kehittyy edelleen ja suomalaiset saadaan mukaan siihen yhä laajemmin kehittämään SAP ratkaisuja.

__________________________________________________________________________

Aiemmin ”Hallitus tutuksi” -blogissa: Janne Nyyssönen

Aiemmin ”Hallitus tutuksi” -blogissa: Kari Halmela