1. Huhtikuuta 2023 järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomen ERP Simulaation SM-kisat. ERPin simuloinnissa on pelattu aikaisemminkin, mutta kilpatasolle toimintaa ei ollut Suomessa aikaisemmin viety. Nyt oli aika muuttaa tämä ja katsoa ketkä luukuttuvat SAP S/4HANAa parhaiten kisaolosuhteissa. Näissä historiallisissa ensimmäisissä kisoissa oli mukana kahdeksan joukkuetta erilaisista taustoista, ja vain yksi joukkue voitiin kruunata mestariksi.

Tapahtuma järjestettiin Jätkäsaaren Clarionin hienoissa puitteissa. Itse kisoja oli avaamansa SAP Finugin hallituksen varapuheenjohtaja Kari Halmela sekä Centria AMK:n Hannu Kari. He olivat punoneet idean näistä kisoista SAP Finugille jo jokin aika sitten, ja nyt he pääsivät kiittelemään toisiaan ja kaikkia avustaneita, että kisat saatiin vihdoin tapahtumaan! 

Karin & Hannun lisäksi ennen kisojen lähtölaukausta kuultiin vielä SAP Finlandin Aki Lainetta. Syvissäkin vesissä uitettu Aki osasi kertoa pelaajille & vierailijoille erinomaisesti siitä, miten SAP on kehittynyt nykypisteeseensä ja millaisia asioita tulevaisuudessa SAPin suunnalta voi odottaa. Hän myös kertoi tärkeistä taidoista, joita tulevaisuuden SAP osaajien sekä menestyjien tulisi osata. Varsinkin opiskelijajoukkueen saivat tästä puheesta hyvin eväitä kilpailuihin ja tulevaisuuden suunnitelmiinsa. 

Miten ERP Simulaatiossa oikein kisataan? 

Monella herää varmaan ajatus jo ERP Sim SM-kisojen järjestämisestä, että miten ihmeessä tässä voidaan kisailla? Tämähän ei ole temppu eikä mikään oikeilla työkaluilla. Montrealilainen firma nimeltä ERP Sim Lab on loihtinut tähän juuri oikeanlaiset työkalut ja puitteet. Heidän alustallaan pystyttiin simuloimaan varsin oikeankaltaisen ERP ympäristön käyttöä, ja tällaisella alustalla voidaan myös tehdä tarkka kisa siitä kuka osaa toimii siellä tehokkaimmin. 

Itse kisoissa joukkueilla oli yksi ainoa tavoite, jota mittaamalla voittajaa lähdettiin hakemaan. Kuka pysyty luomaan kolmieräisen kilpailun aikana arvokkaimman yrityksen. Eli yrityksen korkea valuaatio oli kaikilla joukkueilla päämääränä. Kisojen aikana tätä tavoitetta lähdettiin hakemaan erilaisilla strategioilla myöskin. Jotkin joukkueet painottivat isoihin tuotantomääriin ja myyntiin, ja jotkut taas tehokkaaseen tuotantoon ja korkeaan kannattavuuteen. Strategioita hiottiin erien välissä, ja pelipisteiltä saattoi huomata, että miten tosissaan joukkueen naputtelivat koneitaan. 

Itse kilpailu oli jaettu kolmeen erään, joista jokainen kesti 20 minuuttia. Erien välissä joukkueet näkivät “yritystensä” taloudelliset luvut ja saattoivat vertailla joukkueita keskenään. Viimeisen erän aikana muutamat joukkueet saisivat vielä kurottua kaulaa muihin nähden, ja vasta viimeisen erän lopulliset päätökset vahvistivat voittajajoukkueet. 

Pronssille kisoissa pääsi SOK ykkösjoukkue. He olivat yritysjoukkueista kisojen parhaimmat ja hävisivät ainoastaan kahdelle erinomaisesti suoriutuneelle opiskelijajoukkueelle. Hopealle sijoittui Centria AMK:n opiskelijajoukkue voittaen niukasti kolmanneksi tulleet SOK:n ykkösjoukkueen. Ensimmäiseksi sijoittunut JAMK opiskelijajoukkue veti kisat omiin nimiinsä ja jälkihaastattelussa he totesivat ammattimaisesti strategiansa olleen seuraava: joukkueen kaikki pelaajat keskittyivät omiin sektoreihinsa ja kommunikoivat tehokkaasti yhdessä aina muutosten ja päätösten kohdalla.  

Onnittelut voittajajoukkueille hienoista suorituksista. Kisojen päävetäjä Centria AMK:n Hannu Kari totesi jokaisen joukkueen suoriutuneen loistavasti päivän turnajaisista. Se, että kaikki joukkueet saivat kiitettävät numerot taululle viimeiseen erään mennessä, merkkasi jo erinomaista kilpailua, ja näistä joukkueista vain tehtäviä tehokkaimmin suoriutunut pystyi lunastamaan voiton itselleen. 

SAP Finug kiittää kaikkia osallistuneita joukkueita sekä tapahtumassa ollutta yleisöä. Tämä oli ensimmäisen Suomessa järjestetty tämän tyyppinen kilpailu, mutta ei missään nimessä viimeinen! Ehkä ensi vuonna kisoista saadaan vielä tiiviimmät, hetkisemmät ja korkeatasoisemmat? Toivottavasti teidän joukkue on mukana ensi vuonna!