ERP Simulaation SM-kisat järjestettiin SAP Finugin toimesta 7.5. Helsingissä nyt jo kolmannen kerran, ja vuosi vuodelta kasvanut tapahtuma keräsi taas huikean määrän alan ammattilaisia yhteen. Jätkäsäären Clarion hotelli toimi tapahtuman päänäyttämönä taas kerran, ja kisat saivat jälleen kiitosta kaikilta kilpailijoilta. 

SAP maailman kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia 

SAP ERP simulaatiota on pelattu vasta muutamana vuonna, ja kiinnostus tapahtumaa kohtaa on kasvanut tasaiseen tahtiin. Tämän vuoden kisoissa pääyhteistyökumppaneina toimivat Accenture ja Deloitte, ja koko kisoja ei olisi voinut järjestää ilman Centrian ammattikorkeakoulun Hannu Karia sekä Montrealin ERPSim Labin tukea. 

Kokonaisvaltaisena järjestelmänä SAP on kasvanut ulos pelkistä serverikaappeja vartioivien IT-asiantuntijoiden helmoista ja on nyt niin opiskelijoiden pääaiheena oleva ydin kuin teollisuutta pyörittävä kriittinen ratas. Näin ollen ERP simulaatio keräsi suuren joukon kiinnostuneita joukkueita mukaan ottamaan mittaa toisistaan. 

Ennen itse kilpailun aloittamista Vilma-Lotta Virtomaa SAP Finlandilta kertoi vielä ajankohtaisia kehitysaskelia SAP:lta, ja miten tulevaisuudessa ERP-järjestelmät tulevat loistamaan uudella tavalla parrasvaloissa sekä mahdollistavat aikamme tärkeiden kehitysaskeleiden etenemistä. SAP panostaa tällä hetkellä huikeita määriä resursseja hiilineutraalisuuden mahdollistamiseen järjestelmätasolla sekä tekoälyn valjastamiseen jokapäiväisessä ERP-työskentelyssä. 

Päivän Keynoten jälkeen osallistujat vapautettiin vielä suunnittelemaan voittavia strategioitansa lounaan pariin. Ja sitten päästiinkin itse asiaan – pelaamaan! 

Viisi erää – Yksi Voittaja 

ERP simulaatiossa pelataan viiden erän mittainen sarja, jossa joukkueet pääsevät lennosta ohjaamaan ERP-järjestelmässä kaikkea aina logistiikasta markkinointiin, ja rahoituksesta tuotantoon. Jokaisen kierroksen välissä julkaistaan tulokset siihen astisista toimista, jonka jälkeen joukkueet voivat pisteiden perusteella tehdä muutoksia strategioihinsa. 

Neljätoista joukkuetta, joista valtaosa korkeakoulujoukkueita lähtivät heti lounaan ja HEC Montréal ERPsim Labsin Jean-François Michonin tervehdyksen kisaamaan ERPSim Suomen mestaruudesta. 

Peli oli monelle joukkueelle tuttu jo aikaisemmilta vuosilta ja heti ensimmäisten tulosjulkaisujen jälkeen kävi selväksi, että parhaiten valmistautuneet joukkueet olivat vahvoilla kisoissa. Neljästätoista joukkueesta noin viiden joukkueen kokoinen joukko otti heti starttiviivoilta eroa muihin. 

Kilpailu jatkui tasaisena ensimmäiset neljä kierrosta, jonka jälkeen pelin järjestäjät esittelivät yllätysmomenttia peliin. Oikeaa maailmaa simuloitaessa on hyvä järjestää samanlaisia markkinashokkeja, joita nykyään kohtaamme miltein viikottain. Viimeiselle kierrokselle pelin mekaniikkaa muutettiin hieman ja tuotannosta aiheutuneille päästöille asetettiin todella korkeat raippaverot. Pelaajat eivät myöskään enää saaneet nähdä kahden viimeisen kierroksen välissä tuloksia, sillä “tulosjulkaisuun oli tullut tekninen vika” vihamielisen tahon kyberhyökkäyksen toimesta. Pelaajat saivat vain nähdä omat tuloksensa suoraan järjestelmästä, mutta muiden pisteet jäivät usvan peittoon. 

Viimeinen kierros lähti intensiivisenä käyntiin, ja muuttunut markkinatilanne pakotti pelaajia tekemään viimeiset peliliikkeensä näissä kisoissa. Juontajan viimeisen kerran kuuluttama “minuutti aikaa markkinoilla” sai kylmät väreet hiipimään monen pelaajan selkäpiitä pitkin, mutta kierroksen loputtua monet huokaisivat helpotuksesta. 

ERPSim SM-kisoissa pelattiin kolmesta eri asiasta – Yleinen sarja, yrityssarja sekä Sustainability-palkinnosta (vähiten co2 per myyty €). 

Avoimessa (Yleinen) sarjassa kisa oli ehdottomasti kovinta ja sieltä löytyivät koko tapahtuman voittajat. Kärkikolmikko oli kokonaisuudessaan todella lähdellä toisiaan pisteissä, mutta voittajaksi hienon viiden erän jälkeen suoriutui Oulu Business School. Oululaiset saivat ansaitusti nostaa kultamitalit kaulaansa ja heille tämä oli 2. kerta näissä kisoissa mukana. Oulun joukkue sai erinomaisella pelillään voitettua myös Sustainability-palkinnon. Se todistaa osaltaan, että kestävä toiminta kulkee käsi kädessä kannattavuuden kanssa. 

Hopealle kisoissa sijoittui JAMK:in joukkue vain marginaalisesti oululaisten perässä. Pronssille pyyhälsi Centrian Ammattikorkeakoulun joukkue. Onnittelut kaikille kolmelle joukkueelle hienosta tuloksesta. 

Yrityssarjassa ensimmäiseksi tuli Deloitte, hopealle sijoittui Outokumpu ja pronssia nappasi itselleen Wipak – Onnittelut myös heille kaikille. Yritysjoukkueet olivat kaikki heti kolmen parhaan opiskelijajoukkueen vanavedessä pisteissä. 

Kisapäivä kruunattiin palkintojen jakamisen jälkeen verkostoitumistilaisuudella Jätkäsaaren Clarionin Hotel Sky Baarissa. Voittajien oli helppo hymyillä jatkoilla, mutta kuten SAP Finugin hallituksen puheenjohtaja Kari Halmela sanoi: “Häntäpään joukkueet saivat parhaan oppimiskokemuksen kisaamisesta tänään!” 

SAP Finug kiittää kaikkia kilpailijoita osallistumisesta ja huikeasta turnauksesta! Suuret kiitokset myös tapahtuman mahdollistaneille sponsoreille sekä kaikille mukana olleille tukijoukoille. Finugin tapahtumakevät ei lopu vielä tähän ja tapahtuma-sivuiltamme voi käydä katsomassa mm. RACE2027 ja Finug Golfin lisätietoja!