SAP Finugin syysseminaari on perinteikäs tapahtuma, jossa on aina päästy kuulemaan teknologian uusimmista käänteistä ja tulevaisuuden kuvista. Tämän vuoden syysseminaari ei poikennut aikaisempien tapahtumien kaavasta, mutta esitysten taso oli noussut piirun verran korkeammaksi ja yleisö sai nauttia huippuluokan showsta! 

SAP Finug Syysseminaari Mikko Vepsäläinen avausvuoro
Tapahtuman yleisölle avasi SAP Finugin varapuheenjohtaja Mikko Vepsäläinen, ja heti avauspuheenvuoron jälkeen päästiin oikein kunnon vauhtiin!

Elämme muutoksessa 

Tämä olisi voinut olla molempien keynotepuheenvuorojen otsake, sillä tätä teesiä alleviivattiin Risto Linturin sekä Martin Wezowskin toimesta isolla pensselillä. 

Risto Linturi lähetti kuuntelijat puheenvuorollaan tulevaisuuteen, jossa parkkihalleissa kasvaa salaattia ja sähköverkkoon ei kannata liittyä, vaikka saisi sitä kautta sähköä ilmaiseksi. Tällaista tulevaisuutta maalattiin mm. ”Suomen sata uutta mahdollisuutta” tulevaisuusselvityksessä ja Linturin omissa tulevaisuudenkuvissa. 

Teknologian mahdollistama muutos on syy molempiin yllä mainittuihin asioihin. Bisnesmallit muuttuvat ja käyttäytyminen niiden mukana. Jos aurinkopaneeleista ja polttokennoista saa tarpeeksi virtaa omakotitalon tarpeisiin, onko syytä siinä vaiheessa enää liittyä kantaverkkoon? Kun liikkuminen muuttuu omistuspohjaisesta autoilusta autonomisiin MaaSmalleihin, parkkihallit jäävät tyhjiksi ja niille kannattaa keksiä muuta käyttöä. 

”Wezowskin rokkistaranomaisesta puheenvuorosta uhkui kuitenkin vahva positiivisuus tulevaisuutta kohtaa.”

Monet uudet teknologiat ovat vielä kehitysvaiheessa. Isoa osaa teknologian sekä liiketoiminnan muutoksista yritetään pakottaa käyttöön kuin käärmettä aseen piippuun ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Jalo tavoite, ja erittäin hyvä innovaation ajuri. 

Wezowskilla oli tulevaisuudesta samanlaisia visioita kun Linturilla, mutta näkökulma oli erilainen. SAPin pääfuturisti Wezowski näki, että nykyinen toimintamme vaikuttaa isolla kädellä siihen, miten tulevaisuus kehittyy. Linturi antoi ymmärtää, että esimerkiksi näkymätön käsi ohjaa meitä suurelta osin. 

Wezowskin rokkistaranomaisesta puheenvuorosta uhkui kuitenkin vahva positiivisuus tulevaisuutta kohtaa. Muutokseen pitäisi hypätä mukaan ja ottaa sitä sarvista kiinni. Jos Barbie-konserni voi olla muutaman vuoden päästä mukana turvallisuusbisneksessä, niin se osoittaa sen, että rajoja tälle muutokselle ei käytännössä ole.

Tulevaisuuteen rakentaminen ja sen ennustaminen jaetaan kolmeen erilaiseen horisonttiin. 

  • Now – Jatkuvan innovaation hetki ja nykyisyys 
  • Next – Sivuraiteille ja uusiin tulevaisuuksiin astuva kehitys ja innovointi 
  • New – Innovaatio joka muuttaa (kaikkea) 

Jokaisella yrityksellä tulisi olla selvä näkemys ainakin kahdesta ensimmäisestä. Voiko oma palvelu- tai tuotekonsepti olla relevantti vielä “Next”vaiheessa, esimerkiksi kymmenen vuoden kuluttua? Jos ei, niin onko omaa toimintaa mahdollista johdattaa suuntaan, jossa olet mukana muutoksessa, ja toivottavasti relevantti vielä tulevaisuudessakin? 

Mihin tämä tulevaisuus sitten oikein johtaa meidät kaikki? SAPin futuristi oli selvästi uhrannut tälle ajatukselle jonkin verran aikaa, mutta koska nämä kysymykset ovat yhtä miestä (tai organisaatiota) suurempia, niin Wezowski joutui toteamaan, että ei itsekään tiedä. Teknologian eksponentiaalinen kehittyminen johtaa vain eksponentiaalisesti kasvavaan määrään erilaisia tulevaisuuksia. Ajatus itsessään voi olla masentava, mutta herra lohdutti yleisöä sillä, että juuri me toimimme teknologian mullistajina ja meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa näihin tulevaisuuksiin. 

Päivän molemmat keynotet olivat aivan huipputasoa, ja varsinkin Wezowskin esityksen aikana piti välillä oikein muistaa hengähtää keskittymiseltä. Aplodien saattelemana yleisö päästettiin analysoimaan juuri vastaanottamaansa tietoa kahvitauolle ja kumppaninäyttelyyn. 

Vielä ennen lounasta vieraille tarjoiltiin case-esityksiä sekä tietoiskuja tapahtuman yhteistyökumppaneilta. Päivän mittaan tietoiskuja kuultiin partnereilta yhteensä toistakymmentä, ja näitä spiikkejä pidettiin case-esitysten yhteydessä neljässä yhtäaikaisesti etenevässä “trackissä”. Kaikkiin esityksiin ei kerennyt nopeinkaan suhailija, mutta vieraat jakautuivat varsin hyvin eri luentosaleihin kuulemaan heidän mielestään kiinnostavimpia esityksiä.  

Kiitos vielä SAP Finugin puolesta kaikille tapahtuman yhteistyökumppaneille mukana olemisesta! 

Tarjoilut ja puitteet kohdillaan

Syysseminaari 2019 järjestettiin Scandic Marina Congress Centerissä Katajanokalla, ja ensikäden palautteiden perusteella voidaan todeta, että tapahtumapaikka oli onnistunut. Tilat toimivat erinomaisesti ja missään vaiheessa ei tullut oloa, että tapahtumassa olisi ollut väljää taikka tukkoista. 

Päivän ehtoopuolella yleisöä hemmoteltiin vielä cocktailtarjoiluilla ja elävällä musiikilla. Tapahtumaan oli varattu trubaduuri Vihtori Maijanen, joka esitti ikivihreitä yleisön suosikkeja aina tapahtuman loppuun saakka. 

Ennen vieraiden jäähyväisiä jaettiin vielä palkintoja, kun pitkin päivää kaikilla oli mahdollisuus käydä hakemassa yhteistyökumppanien ständeiltä leimoja ja osallistua arvontaan. Onnetar suosi kourallista vieraista, joiden matkaan lähti lämmin muisto tapahtumasta! 

SAP Finug haluaa vielä kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita sekä kaikkia yhteistyökumppaneita! Jokaiselle vieraalle on lähetetty palautekysely tapahtumaan liittyen, ja jokainen vastaus auttaa meitä tekemään Syysseminaarista tulevaisuudessa entistä paremman kokonaisuuden. Kuten Martin tapahtumassa totesi: “Now you have a chance to influence the future!” – Ehkä kliseisen kuuloinen lause, mutta erittäin totta tässä asiayhteydessä! 

Seuraavaksi kannattaa alkaa varata jo kalenterista vapaita päiviä tuolta marraskuun puolivälistä, sillä SAP Finugin legendaariset pikkujoulut tulevat taas! Meno tulee olemaan vähintään yhtä kova kuin ennen, ja tavoite on yllättää vieraat entistä paremmilla juhlilla – Lisätietoja tulossa lähiaikoina, joten stay tuned!