SAP Finug Varapuheenjohtaja Samuli Karhu ja aina raikkaan energinen André Nöel Chaker aloittivat Syysseminaarin toisen päivän tasan kello yhdeksältä, ja herrat pääsivät heti vauhtiin tiukan tulevaisuusspekuloinnin parissa. Kuulijoilta tiedusteltiin mielipidettä siitä, millä tavalla nykyiset, uudet ja tulevaisuuden SAP-ratkaisut tullaan ottamaan käyttöön? Enemmän tai vähemmän yllätyksenä pilviratkaisut olivat suosituin vastaus. Tästä päästiin hienosti aasinsiltana päivän ensimmäiseen esitykseen. 

William “Bill” Bowers SAP:ilta osasi valaista yleisöä sekä isoista trendeistä että pienistä, mutta vaikuttavista muutoksista. SAP S/4HANA osaa hänen mukaansa vastata näihin molempiin. Tulevaisuuden SAP pilvipalvelut tarjoavat tehokkaampaa ja ketterämpää ratkaisua monen organisaation tavoitteisiin pääsemiseksi. Jokaiselle SAP piireissä pyörineelle “Intelligent Enterprise” on tuttu termi, ja Bill alleviivasi termin sisäistämistä jokaisessa organisaatiossa; yksinkertaista, muuta prosesseja ja vahvista uusia bisnesmalleja. Kuten William asian tiivisti “Älä laita vanhaa viiniä vain uuteen pulloon, ja tee uusi viini ja sille tehokas jakeluprosessi ja uusi pullo.” Billille myös luotiin oma suomalainen nimi, ja herra ”Bill Bowers” tunnetaankin tästä lähtien ”Nalle Kumarruksena Suomen SAP-piireissä! 

Asiakascaseja: Outotech, Outokumpu & Outokumpu 

Päivän ensimmäinen asiakascasepuheenvuoro kuultiin Microsoftin Jukka Antikaiselta ja Metso Outotecin Samuli Vahoselta. Azureen ajettu Metso Outotecin SAP infrastruktuuri on kehittynyt viimeisen vuoden aika kovasti, ja nyt S/4-pohjainen ratkaisu on saatu pelittämään onnistuneesti. Metso Outotecillä oli selvät tavoitteet projektin suhteen, ja Microsoftin kanssa löydettiin yhteinen sävel tavoitteiden toteuttamiseen tehokkaasti. Samuli oli vielä tehnyt erinomaisen “Käytännön vinkit” listan katsojille, ja jokaisen aiheesta kiinnostuneen tulisi ehdottomasti ottaa näistä spekseistä oppia! 

Outotecistä siirryttiin seuraavaksi Outokumpuun! Päivi Rosenberg pääsi pohtimaan mikä on testauskumppanin ja työkalujen rooli monimutkaisessa SAP S/4HANA -hankkeessa yhdessä Sogetin kanssa. Outokummun SAP infrastruktuuri on massiivinen ja muuttunut vuosien varrella suhteellisen kompleksiseksi, mutta se ei Sogetia pelottanut! Yhteistyössä tehty testaus on katkonut pullonkauloja ympäri ämpäri koko infrastruktuuria. Outokummun SAP-tiimi yllättyi myös positiivisesti Sogetin testaushallinnasta: suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus ja mallinnus tekivät kokonaisuudesta helposti lähestyttävän. 

Outokummun testauksesta hypättiin Outokummun sovellushallintaan Wipron Sami Mäki-Petäyksen kanssa. Aikaisemmassa esityksessä todettiin Outokummun SAP-infrastruktuuriin olevan kompleksinen. Wipro ei nähnyt tätä haasteena, vaan mahdollisuutena auttaa. Ison järjestelmän ylläpitäminen voi olla haastavaa, mutta oikean partnerin kanssa siitäkin voi tehdä kevyempää kaikille osapuolille. Samin esityksessä nostettiin esille, että yhteisesti sovittujen tavoitteiden ja indikaattorien kanssa isokin kokonaisuus taipuu helposti ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi. Outokumpu taisi ollakin tämän vuoden mallioppilas kun Syysseminaariin oli saatu kaksi partneria esittelemään heidän yhteistyötään. Onnittelut Outokummulle tästä! 

TietoEVRY:n Harri Kulmala oli iltapäivän ensimmäisessä puheenvuorossa vahvasti sitä mieltä, että informaatioteknologia on niin risteytynyt yritystoimintaan että on vaikea erottaa IT:tä liiketoiminnasta. Tämä sama idea on myös idea “Postmodernin ERPin” taustalla.  

Jarkko Vainio SAP Finlandilta jatkoi postmodernismia omalla esityksellään “SAP Services: Erikeeper, sveitsiläinen linkkuveitsi, ilmainen lounas, ja muita tarinoita yhteistyöstä”. Otsikko oli varmasti päivän raflaavin, mutta silti todella hyvä asiapitoinen esitys! Jarkko perusteli, miksi SAP palveluita voi todella kuvata liimaksi ja sveitsiläiseksi linkkuveitseksi ja onnistui vakuuttamaan yleisön näistä vertauskuvista. SAP:ista on aina sanottu että siitä on moneen asiaan, ja tämä viesti oli selvä myös Jarkon esityksessä. 

Iltapäivän viimeinen puheenvuoro ennen keynotea oli pyhitetty analytiikalle. Rainer Leminen Konecranesilta muistutti koko SAP yhteisöä siitä, että kaikki toiminta koko SAP ekosysteemissa on lähtökohtaisesti seurattavissa ja tätä mahdollisuutta ei tulisi jättää hyödyntämättä. Rajapinnat ovat tehneet tästä tiedosta vielä saavutettavampaa, joten enää ei ole tekosyitä olla seuraamatta oman SAP infrastruktuurin toimintaa syvällisesti. Konecranesilta tässä oli utilisoitu OData-rajapinta ja Power BI:tä. 

Keynote ja Syysseminaarin yhteenveto 

Päivän Keynote kuultiin toiselta puolelta maapalloa kun Emilia Lahti hyppäsi linjoille suoraan Indonesian auringosta! Keynotessa kuultiin varsin hyvää vastapainoa Syysseminaarin perinteisille teknologiapainotteisille esityksille. Lämmin sisu on jotain mitä meistä kaikilla on, ja sen hyödyntäminen voisi tuoda meille kaikille valtaisia hyötyjä! Emilia kertoi omista kokemuksistaan joissa lämpimästä sisusta on ollut hyötyä hänelle, ja epäilemättä monet finugilaiset (ja muutkin!) voisivat ottaa tällaisista kokemuksista opiksi. Meillä on oltava sisua mutta myös arvokkuutta ja lempeyttä mennessämme eteenpäin omilla poluillamme. Tämä pätee niin henkikökohtaiseen arkeen kuin työelämäänkin. 

SAP Finugilaisten keskuudessa Syysseminaarilla on oma lämmin paikkansa kaikkien kalentereissa, ja tämän vuoden tapahtuma keräsinkin ennätysmäärän rekisteröintejä ja osallistujia! Aikamoista lämmintä sisua teiltä, sanoisi Emilia! Yli 500 rekisteröintiä ja parhaimmillaan linjoilla oli yhtäaikaisesti 250 ihmistä! Kiitoksia tästä kaikille osallistujille – Ilman teitä tämä ei olisi ollut näin hieno tapahtuma! 

Vaikka nämä Online Syysseminaarit ovatkin mahdollistaneet ihmisten osallistumisen matalalla kynnyksellä hienosti jo kahdesti, niin toivottavasti seuraavat SAP Finugin isot tapahtumat voitaisiin jo pitää ihan fyysisinä tapahtumina. Tästä pientä maistiaista on onneksi jo nyt saatavilla, kun Syysseminaarin afterit saatiin vietettyä isolla porukalla Triplassa! 

Kiitoksia myös kaikille tapahtuman mahdollistaneille kumppaneille sekä hienoja esityksiä vetäneille puhujille! Ilman näitäkin panostuksia tällaisia tapahtumia ei pystyisi toteuttamaan.  

SAP Finug Syysseminaari 2021 Partnerit