SAP Finugin Syysseminaarissa päästiin kuulemaan toinen toistaan parempia puhujia pitkin päivää. Aamutuimaan Katajanokalle saapuneet seminaarivieraat pääsivät aloittamaan tapahtuman aamupalan merkeissä, ja voittanee todeta, että kongressikeskus oli tupaten täynnä jo reilusti ennen puhujien aloittamista. SAP tuttujen tapaaminen ja aamupala houkuttelivat vierailijoita siis hyvin paikalle!

Päivän ensimmäisinä puhujina kuultiin SAP Finugilta Aleksi Rustholkarhua ja Heikki Castrénia. Lavalle kutsuttiin myös SAP Finlandin Mika Tanner. Heikki ja Mika kävivätkin rehellistä dialogia SAP-ekosysteemin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Näiden kahden keskustelussa tuli hyvin ilmi, miten SAP maailmassa on otettu viimeaikaisten suurten muutosten aiheuttamat vaikutukset huomioon. Resilienssiin ja kestävyyteen on panostettu huomattavasti, ja tätä panostusta tullaan kehittämään vielä tulevaisuudessa vielä isommallakin pensselillä.https://twitter.com/SAPFinug/status/1579719255393984514?s=20&t=9kNZDoA7VS1C0KPnEEo4Lw

Aleksin, Mika ja Heikin alustusten jälkeen päästiin kuulemaan SAP-velhoa David Pontoppidania joka työskentelee SAPilla Value Advisor Experttinä, ja huolehtii pohjoismaiden Rise with SAP projekteista. David heitti heti yleisölle väitteen, että emme ole ikinä eläneet näin yhteen nivoutuneen teknologian ja bisneksen aikana.

Uudet teknologiat ovat nykyään kaiken tekemisen ytimessä, ja esimerkiksi koneoppiminen ja teholaskenta ovat ns. peruskauraa lähestulkoon kaikissa moderneissa ja korkeatasoisissa teknologiaratkaisuissa. Mitkä tulevat olemaan seuraavat teknologiat, jotka otetaan mukaan kaikissa prosesseissa? Ovatko metaverse, digitaaliset kaksoset tai mikä seuraavat normalisoituvat teknologiat? David onneksi muistutti, että kukaan ei voi olla varma tulevaisuuden tuomista muutoksista, mutta asioihin perehtyminen mahdollistaa valistuneet arvaukset paremmin!

Keynoten jälkeen pidettiin aamupäiväkahveille pyhitetty tauko, jonka jälkeen esitykset jakautuivat neljään eri saliin. Kaikkien neljän eri ”träkin” esityksissä oli omaa tematiikkaa, ja jokaiselle syysseminaarin vieraalle oli varmasti jotain mielenkiintoista kuunneltavaa. Framille pääsivät vuorollaan tapahtuman kumppanit tietoiskuineen sekä erityyppisiä pitempiä puheenvuoroja aina no/low-codesta menestyksekkäisiin SAP implementointiprojekteihin.

Päivällä esitysten lomassa seminaarikansalle oli myös tarjolla kattavat mahdollisuudet käytäväkeskusteluille. Esitysten väliin oli jätetty aikaa kahvitauoille, lounaalle sekä mahdollisuudelle vaeltaa kerrosten välillä kuuntelemaan toisten träkkien esityksiä.

Lounaan jälkeen jatkettiin vielä neljään eri saliin jakaantuneiden esitysten parissa. Koko seminaarikansa saatiin kuitenkin kasattua ja pakattua varsin tehokkaasti takaisin pääsaliin päivän viimeistä puheenvuoroa varten. Moni seminaarivieras oli odottanut tätä puheenvuoroa jo pitkään, ja esitys todellakin lunasti kaikki odotukset.

Lavalla asteli tietoturvaguru, ja F-securemiehenä tunnettu, nykyinen WithSecure asiantuntija, Mikko Hyppönen. Tietoturva oli mainittu jo päivän esityksissä monesti, mutta eiköhän Mikon esitys ollut se mikä kaikilla jäi asiasta mieleen.

Kuusikymmentä minuuttia puhdasta asiaa. Hyppösen esityksessä käytiin läpi hänen vanhoja ennustuksiaan tietoturvasta, jotka olivat käyneet toteen, sekä erilaisia tulevaisuuden kuvia joidenka Mikko uskoo tapahtuvan vääjäämättä. Harvoin näkee, että yleisö ei halua hievahtaakaan kuuteenkymmeneen minuuttiin, kun esitys on niin sulava ja vetävä. Mikon analyysejä, ennustuksia ja tarinoita olisi varmasti voinut kuunnella vielä toisenkin tunnin putkeen ilman ongelmia!

Kysymyksien aikana Mikko antoi vielä kaikille osallistujille yhden tärkeän asia viemisiksi omiin töihinsä: optimismi. Tietoturvan tarkoitus ei ole kieltää kaikkea, vaan mahdollistaa kaikki. Tämä perspektiivi tulisi olla jokainen organisaation tietoturvan keskiössä, mutta nykyään tämä ei ole vielä kaikille itsestään selvä asia.

Päivän annin summasi vielä lopettavassa puheenvuorossa häärinyt Heikki Castrén, joka muistutteli seminaarikansaa antamaan palautetta tapahtumasta Oppia.fi-alustan kautta. Hallituksen puheenjohtajana Heikki myös kiitteli tapahtuman mahdollistaneita kumppaneita. Iso kiitos tästä heille!

Iltapäivää jatkettiin vielä cocktail-tilaisuudella ja live-musiikilla. Illan trubaduurina toimi Mika Monto, joka laulaa luikauttelu yleisölle ikivihreitä rockklassikoita 60-, 70- ja 80-luvujen tuntumasta. Yleistä tunnelmaa aistiessa saattoi todeta, että ihan kuin ihmisillä olisi ollut ikävä tällaisia tapahtumia?

SAP Finug kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita, kaikkia sen mahdollistaneita kumppaneita sekä puhujia. Ilman teitä nämä tapahtumat olisivat vain kuori ilman sisältöä!

Seuraavat SAP Finugin tapahtumat ovat jo kulman takana, joten muista käydä kurkkaamatta tapahtumakalenterimme ja osallistumalla pitkästä aikaa työryhmiin ja livetapahtumiin!