Kohta aletaan pelata klassista Laiva on lastattu- peliä, kun 120 SAP Finugin vierasta astuvat #Lonna’n saarta suuntaavaan laivaan ⛴ Hyvää #Seminaaripäivä’ä kaikille! #SAP @BlackLineEMEA @IsletGroup @Fortinet @boomi pic.twitter.com/HaGgntXMXs
— SAP Finug (@SAPFinug) August 29, 2019
Tästä lähtökohdasta lähdettiin rakentamaan SAP Finugin teknologiaseminaaripäivää, kun tämä huikea poppoo saatiin matkaan kohti Lonnan saarta elokuun lopussa, viime torstaina. Osallistujamäärä oli menestys, ja SAP Finugin perinteisten risteilyjen saaga sai jatkoa tällä lähisaaristoekskursiolla. Heti aamupäivästä kävi selväksi, että sää tulisi suosimaan osallistujia ja vain ani harva oli osannut varautua shortseilla läkähdyttävään päivään!
Yksityiskuljetuksen saavuttua Lonnaan saatiin tilaisuus polkaistua heti käyntiin, ja SAP Finugin puuhamiehet briiffasivat osallistujia päivän marssijärjestyksestä. Miinamakasiineihin sijoittuva virallinen ohjelma starttasi päivän ensimmäisellä keynote-puheenvuorolla, kun Laura Koponen tuli kertomaan kokemuksistaan ja Piilaaksossa oppimistaan asioista.
Lauran puheenvuorossa innovaatiokulttuurimme sai risuja ja ruusuja. Se mitä me kutsumme innovaatioksi on nimittäin aika usein vain “keksimistä”. Näiden kahden ero on hiuksen hieno, ja nykyisessä pöhinäkulttuurissa tuo ero on mennyt aina vain kapeammaksi. Todellista innovaatiota löytää nykyään harvasta yrityksestä, varsinkin kun tuotekehitykseen käytetty raha on laskenut roimasti innovaation vuosistamme.
Onneksi Laura oli löytänyt myös valon pilkahduksia innovoinnin saralla. Suomessa on alati kasvava joukko pk-yrityksiä, jotka ovat ymmärtäneet tuote- ja palvelukehityksen arvon. Esimerkkicasena käytettiin suomalaista palvelujäteyhtiötä Enevoa. Teknologian myyminen oli muutettu kokonaisen palvelukonseptin myymiseksi, ja yrityksessä oli ymmärretty, että innovointia voi tehdä muussakin kuin tuotekehittelyssä.
Jokaisen tulisi muistaa Lauran esityksen kolme avainteesiä: Innovate, Invest, Inspire. Vaikka tämä kolmikko saattaa kuulostaa vanhalta mantralta, sitä ei noudateta läheskään tarpeeksi Suomessa.
Iltapäivää jatkettiin asiasisältöisillä partneripuheenvuoroilla. Kahteen erilliseen “trackiin” jaetut puheenvuorot mahdollistivat kuuntelijoiden valitsevan itselleen mielenkiintoisimmat esitykset, ja kuulijakunta jakautuikin miellyttävän tasaisesti esityksiin.
Aiheet vaihtelivat SAPin integroinnista automaatioon, ja kyberturvallisuudesta yhteensopivuuteen. Päivän sponsoreina toimivat Blackline, Islet, Fortinet ja Dell Boomi. SAP Finug kiittää tätä nelikkoa tapahtuman mahdollistamisesta, ja loistavista esityksistä! Alla olevasta kuvagalleriasta esitysten parhaita paloja!
Drinkkilippujen saattelemana ja esitysten loputtua yleisölle annettiin vielä hengähdys hetki ennen päivän päänumeroa. Valkoisessa talossa kuin Brysselissäkin esiintynyt Jarno Limnéll saapui viihdyttämään ja opettamaan teknologiaseminaarin yleisöä, ja jokainen paikalla ollut voi todeta, että tämä esitys ei jättänyt ketään kylmäksi.
Hämärtyvät tulevaisuudet dikotomiat
Teknologia ja sen tuomat uhat ja mahdollisuudet kasvavat. Jos joku olisi kymmenen vuotta sitten sanonut, että Helsingissä on liikennekylttejä, jotka kieltävät alueella dronejen lennättämisen, olisitko uskonut? Miksi merikaapelit ovat koko ajan vain tärkeämmässä asemassa? Game of Thronesissa sotateknologian disruptio olivat lohikäärmeet; mitkä ovat meidän aikamme teknologian disruptiota aiheuttavat tekijät?
.@JarnoLim’in mukaan Game of Thronesissa turvallisuuden disruption aiheuttivat lohikäärmeet 🐲 Mikä on nykypäivän digitaalisen turvallisuuden disruption aiheuttaja ja mikä se tulee olemaan kymmenen vuoden kuluttua? #turpo #SAP #Kyberturvallisuus pic.twitter.com/fQD17ZWIRS
— SAP Finug (@SAPFinug) August 29, 2019
Professori ja Eversti Limnéll maalasi suhteellisen tummia pilviä teknologisen tulevaisuutemme päälle, mutta puheenvuorosta ei jäänyt silti uupumaan uskoa tulevaan. Yritysten ja valtioiden roolit ovat yhä alati muuttuvia, mutta Limnéll uskoo, että yritykset tulevat ottamaan koko ajan enemmän roolia tulevaisuuden muovaamisessa. Jos ihmiset toimisivat optimaalisesti ja ajatuksella, tukisimme yhdessä niitä yrityksiä, jotka jatkavat kehittyvässä maailmassa eettisesti ja vastuullisesti.
Yleisöstä esitettiin kysymykset: Voiko korporaatiovalta nousta liian suuresti ihmisten tehdessä huonoja valintoja? Voiko datan kerääntymisen vain muutamalla taholle estää. Limnéll uskoo, että datan määrä ei ole enää kriittisessä asemassa tulevaisuudessa, vaan sillä miten sitä kyetään analysoimaan.
Dikotomian hämärtyminen tuli esille Limnéllin puheessa muutaman kerran eri asiayhteyksissä. Dikotomia tarkoittaa kahtiajakautuneisuutta. Tämän hämärtymisellä Limnéll viittasi teknologian ja “fyysisen” kahtiajaon vähentymiseen. Myös digitaalisuuden eristäminen omaksi kategoriaksi mainittiin. Esimerkiksi valtioiden omat digitaaliset strategiat ja perinteiset strategiat ovat muuttuneet yhdeksi ja niiden välinen kuilu on hävinnyt.
Miehen mukaan tärkein kykymme ihmisinä on kehittää teknologiaa eettisesti eteenpäin. Keskustelu loppui avoimeen kysymykseen: Mitä voimme ja kykenemme tekemään teknologian karttuessa? Mikä tulee olemaan ihmisen rooli robottien ja tekoälyn kyllästämässä tulevaisuudessa?
Syvällisen esityksen jälkeen iltamaa jatkettiin vielä hyvän ruuan ja juoman matkassa. Lonnan keittiöväki oli loihtinut aivan hekumallisen herkullisen aterian vieraille, ja on varmaa, että kukaan ei poistunut pöydästä nälkäisenä.
Jälkiruokakahvittelun lomassa miinamakasiinien väliselle terassille saatiin myös elävää musiikkia, kun Tapani Kangas saapui trubaduurisoimaan yleisön ikivihreitä suosikkeja! Terassilla musiikki raikasi, ja muutamat innokkaimmat esittivät myös jopa sulavia tanssiliikkeitä tanhujen tahtiin.
Suurimmalle osasta vieraista päivä saatiin pulkkaan, kun SAP Finugin järjestämä tilauslaiva puksutti Lonnan satamaan. Kaikki eivät silti tulleet kyytiin, vaan juhlien annettiin jatkua vielä ja kotiin (toivottavasti!) päästiin julkisen liikenteen operoimilla lautoilla.
Päällimmäiseksi tunnelmaksi tapahtumasta jäi yhteisöllisyyden ja oppimisen tunne. Asiapitoinen päivä lensi kuin siivillä, ja käteen jäi paljon pureskeltavaa kotiin. Tapahtuma vaikutti myös sen verran onnistuneelta, että ei yksi eikä kaksi vierasta puhuivat perjantain mahdollisesti muuttuvan etäpäiväksi. Sen verran hauskaa oli.
Kiitoksia vielä kaikille tapahtuman mahdollistaneille osapuolille ja seminaariin osallistuneille! Toivottavasti jokaiselle jäi jotain päivästä käteen, ja muistatte myös osallistua myös tulevaisuuden tapahtumiimme. Vieraille on lähetetty myös palautekysely sähköpostitse, joten mikäli et ole vielä vastannut siihen niin arvostaisimme sitä kovasti! Kiitos.