SAP-ekosysteemit ja  ympäristöt kehittyvät alati eteenpäin ja niiden tekijöiden on pysyttävä kehityksessä vahvasti mukana. SAP Finugin järjestämä #RACE2027-seminaari oli jälleen yhdistämässä alamme ammattilaisia ja luomassa pohjaa alan kehitykselle. 25. päivä toukokuuta Lasipalatsin Bio Rexissä järjestetty tapahtuma oli seitsemäs laatuaan ja pitkästä aikaa ensimmäinen livenä järjestetty SAP Finugin -tapahtuma. 

Seminaarin puheenvuorot aloitti Kari Halmela SAP Finugin hallituksesta. Hän asetti raamit päivän kestävän kehityksen teemalle yhdessä juontaja Andrén kanssa. Päivän seminaari oli tosiaan ensimmäinen iso livenä järjestetty tapahtuma pitkään aikaan, ja se näkyi sekä tuntui. André viihdytti yleisöä laskemalla leikkiä livetapahtumista ja yleisön reaktioista päätellen tätä oltiin kaivattu kipeästi. Yleisön pikaisen lämmittelyn jälkeen päästiinkin pian itse päivän teemaan. 

#RACE2027 keynotena aamupäivästä kuultiin SAP Finlandin Head of Sustainability Nordics and Baltics, Tiina Antturin, tarinaa päivän polttavasta aiheesta – kestävästä kehityksestä. Nykymaailman ongelmat, konfliktit sekä haasteet ovat Tiinan mielestä mahdollisia taklata tehokkaiden yhteisesti sovittujen ratkaisuiden kanssa, mutta vielä tähän ei olla kyetty tehokkaasti. Hänen omien kokemuksiensa päälle rakennettu punainen lanka johdatteli yleisöä ajattelemaan kupliemme ulkopuolelle sitä, miten voisimme omilla toimillamme auttaa. 

Aiheeseen pureutui liiketoiminnallisesta näkökulmasta heti perään SAP Finlandin Ilkka Ala-Kulju. Miten näitä kestävän kehityksen tavoitteita voidaan tavoitella bisnesteknologioiden avulla oli Ilkan pääteesi. SAP on mukana 80% maailman raskasteollisuuden yrityksissä tavalla tai toisella, joten heidän toimiensa vaikutus jalanjälkeen on potentiaalisesti valtava. Mahdollisuuksien ja kyvykkyyksien rakentaminen kestävälle kehitykselle onkin nykyään SAPin yksi päätehtävistä ja heidän tuotetarjontansa on valjastettu myös tähän varsin tehokkaasti.  

Kestävästä kehityksestä siirryttiin hieman erilaiseen kestävyyteen, kun Logpointin Rami Rauanmaa tuli kertomaan yleisölle tietoturvasta SAP-twistillä. Perinteisesti SAP on ollut tietoturvaosaston näkökulmasta oma maailmansa ja Logpoint yrittää kovasti murtaa tätä siiloutumista. SAP on perinteisesti ollut kaikkein kriittisin järjestelmä organisaatiolla ja sen sisältämää dataa pidetään ehkäpä kaikkein arvokkaimpana hakkereille. Tähän yritetään nyt tuoda muutosta kovasti Logpointin toimesta. 

Teknologista kehitystä

Päivän yksi odotetuin puheenvuoro oli jo monesti RACE-seminaareissa kuultu päivitys teknologiabarometriin. Edeltävään teknologiabarometriin oli tullut runsaasti pieniä muutoksia ja perinteisesti menestyneet tallit eivät enää olleetkaan kisat podiumpaikoilla. Jo muutaman vuoden kovassa nosteessa ollut SAP Cloud Solutions oli kerännyt kyselyssä reilusti eniten kiinnostusta. Pilvipalveluiden nousu on ollut jo pitkänajan trendi ja ei olekaan ihme, että SAP-pilviratkaisut ovat kiilanneet kiinnostuskiikareiden kärkeen tässä demografiassa. 

Teknologiabarometrin jälkeen yleisö päästettiin kahvittelemaan ja minglailemaan rehelliseen face2face kanssakäymiseen. Iloisesta puheensorinasta päätellen tätä oli kaivattu, ja osallistujat tapasivat monia tuttaviaan pitkästä aikaa. 

Kahvin jälkeen päästiin taas teknologiavetoiseen aiheentynkään, kun Tietoevryn Kari Pietiläinen otti lavan haltuun seitsemännen kerran Suuren SAP Seikkailun (part VII) merkeissä. 

“S/4 Hana supistuu ja kaikki rakentuu sen ympärille.” oli viesti, jonka Kari halusi iskeä jokaisen kuuntelijan tajuntaan. 

Teknologia yhdistettiin vielä tehokkaasti päivän kestävän kehityksen teemaa, kun Eneli Suvanto Pauligilta kertoi heidän kestävän kehityksen tavoitteistaan ja kuinka niihin pyritään datan voimalla. Pauligin liiketoiminnasta kerätään hirvittävät määrät dataa, ja tätä dataa käytetään hyödyksi master datan muodossa päästöjen laskemiseen. Numeraalisia arvoja tarvitaan päästöjen laskemiseen ja fiksujen päätösten tekemiseen. Pauligilla tähän on panostettu suuresti ja erilaiset teknologiset ratkaisut on otettu mukaan päätöksenteon tueksi vahvasti. Matthias Wohlfahrt BearingPointilta kertoi vielä syvemmin teknisestä aspektista Enelin juttuihin peilaten. Pauligin ja BearingPointin yhteistyössä on saatu rakennettua tehokas järjestelmä kestävän kehityksen tavoitteiden seuraamiseksi ja heille suuret onnittelut tästä saavutuksesta! 

Ennen lounasta lavan otti vielä haltuun Mika (ABB) & Mika (Fujitsu) kertoen tarinaa miten miltein meistä kaikki käyttävät ABB:n tuotteita ja miten datalla voidaan vähentää energian tarvetta. Ajattelussamme pitää nykyään ymmärtää kauempana olevia maaleja ja tässä erilaisten teknologioiden hyväksikäyttäminen helpottaa suuresti.  

Lounasta ja pilvipalveluita

Bio Rexin puitteet yhteiselle lounaalle olivat mitä mahtavimmat ja lounasseura finugilaisten kesken on aina ollut korkeasti arvostettua. Sutjakan lounaan ja tehokkaiden kahvikupposten jälkeen luisteltiin kohti jo teknologiabarometrissä esille nostettua pilvipalveluiden maailmaa. 

Tietoevry on ollut rakentelemassa erilaisia S/4 -ratkaisuja jo jonkin aikaa useille organisaatoille Suomessa ja maailmalla. Valoa näihin projekteihin oli raottamassa Mikko Vepsäläinen yhdessä Jouko Juutin kanssa. SAP maailmassa pilvipalvelut ovat arkipäiväistyneet vauhdilla ja niiden implementoinnissa on jo ratkottu pahimmat pullonkaulat Tietoevryn mukaan. Esitys oli sen verran vakuuttava, että tätä väitettä emme lähde epäilemään! 

Seuraavaksi lavalle saatiin varsin mielenkiintoinen esitelmä, kun Anora Groupin Antti Marmo ja Bilotin Heikki Kosonen hyppäsivät esittämään, miten alkoholin tekemisessä voidaan käyttää tietojärjestelmiä tehokkaasti. Esityksessä oli vahva sanoma, että vain ja ainoastaan optimoiduilla teknologisilla ratkaisuilla voidaan johtaa isoja tuotantoprosesseja datajohteisesti. 

“Träkin” lopuksi saimme vielä kuulla Neomoren ja UPM-Kymmenen yhteistoiminnasta, kun Tuomas Haimi esitteli Neomoren tarjoamia ratkaisuja UPM-Kymmenen liiketoiminnassa. 

Digitalisaatiolla kohti kestävän kehityksen raameja

Iltapäivän kahvihetken jälkeinen viimeinen puristus aloitettiin varsin tulevaisuusorientoituneelta esityksellä S-ryhmän Sebastian Nyströmiltä. S-ryhmä on huomannut että mahdollisuudet muutoksiin täytyy pitää hyppysissä. Oli kyse sitten valtavien ERP-projektien sisäänajosta tai kestävän kehityksen tuomista muutoksista, niin hieman ylikäytetty termi ketteryys tulee pitää hallussa. Kaatakaa siilot ja pitäkää hierarkiat matalina, niin ehkä se ketteryyskin on helpommin tavoitettavissa. 

Jos päivän aikaisemmat esitykset luulivat olevansa kovatasoisia aiheesta kestävä kehitys, niin luulot lyötiin laudalta viimeistään sillä hetkellä kun iltapäivän toinen Keynote, Anssi Vanjoki, avasi esityksensä. Lämpimikseen Anssi todisti, että kuuntelijoiden joukko päivän tapahtumassa edusti koko ihmiskunnan historiaa; joukossa oli metsästäjiä, maanviljelijöitä, teollisuusväkeä sekä digitaalisia ammattilaisia. Tästä jatkettiin keskustelemaan siitä, miten me olemme osa ekosysteemiä jossa elämme. 

Anssi nosti luontokadon yhdeksi elämän kulmakiviä murentavaksi tekijäksi. Ekosysteemien tuhoutuminen on meidän kaikkien vastuulla oleva asian ja esimerkiksi talousmetsien lisääminen suoraan edesauttaa tätä tuhoutumista. Monet nykyiset toimemme nostavat kulutusta ja tällaista vastaan tulisi taistella kaikin keinoin. Talouden veturina ei voi olla fiilispohjainen kulutus, vaan fiksu tieteeseen pohjautuva kiertotalous. Koko maapallon kahdeksan miljardin väestö ei voi laskennallisesti elää nykyisellä länsimaalaisella kulutuskulttuurilla ja meitä olisi tulossa vielä muutama miljardi lisää ennen vuosisadan vaihdetta. Meidän tulee suunnata ajatteluamme suuntaan, jossa luomme koko maapallon väestölle kestävät elinolosuhteet ja toimiemme tulisi tukea tätä tavoitetta. Parhaimmillaan markkinoiden ja poliittisten elinten mekanismit tulisi suunnata kohti tätä yhteistä tavoitetta. 

Vanjoen keynote jätti varmasti monelle ajatuksia siitä, miten omat toimemme vaikuttavat omiin ekosysteemeihimme. Kuten Tiina aamupäivällä totesi, niin SAP on käytössä monessa yrityksessä, joilla on vastuu planeettamme tulevaisuudesta. Onko meillä yhteisönä vastuu ottaa muutosaskelia kohti kestävämpään suuntaan ennen kuin on liian myöhäistä? On varmasti. 

SAP Finug kiittää kaikkia tapahtumaan osallistuneita vieraita, tapahtumassa esiintyneitä sekä #RACE2027 kumppaneita seminaarin mahdollistamisesta! Päivän aikana nähdyt esitykset ovat reksiteröityneiden vieraiden saatavilla oppia.fi EventApp –sivuston kautta ja toivomme suuresti myös että tapahtumaan osallistuneet antaisivat palautetta päivän annista. 

Seuraavat SAP Finugin tapahtumat näet nettisivuilla olevasta tapahtumat-kalenteristamme – Tervetuloa mukaan!