Miten tulevaisuus vaikuttaa meihin jokaiseen ja mitä ajattelemme tulevaisuuden kilparadan meille tuovan? Näihin kysymyksiin vastattiin jo järjestykseltään kuudennessa vuosittaisessa SAP Finug RACE2025- tapahtumassa. Etäyhteyksien välityksellä järjestetty tapahtuma veti yleisöä hyvin kotistudioiden ääreen, ja paikalla olleet puhujat kiittelivät sujuvasta tapahtumasta. 

Tapahtuman avasi etuoikeutetusti SAP Finugin hallituksen puheenjohtaja Tapio Järvenpää, joka toivotti tapahtuman osallistujat ja puhujat tervetulleeksi.  Yhdistyksen puheenjohtajana Tapio kiitti myös kaikkia viime aikoina SAP Finugin tapahtumaan osallistuneita, sillä vaikka monella olisi ollut “webinaariähkyä” yleisesti tapahtumatarjonnan osalta, niin Finug on kerännyt onnistuneesti yleisöä kuluvan vuoden aikana järjestettyihin tapahtumiin! #RACE2025 osalta Tapio odotti eniten tulevaisuuden trendien avaamista ja analysointia, ja sitähän päivän ohjelmassa riitti. 

Tulevaisuudet ERP-trendit – Voiko ERP olla postmoderni tai sävelletty?

SAP Finugin hallituksen Janne Vihervuori ja TietoEVRY:n Kari Pietiläinen olivat päivän ensimmäisen osuuden taustalla. Kilpajuoksussa kohti vuotta 2025 on ajateltu aina tulevaisuuteen, ja tässäkin puheenvuorossa päästiin aluksi muistelemaan toiminnanohjauksen erilaisia aikakausia. On oltu lähestulkoon esihistoriallisella tasolla 1990 alussa ja ERPit olivat “monoliitteina”. Tästä on onneksi tultu huomattavasti eteenpäin, ja “postmodernilla” toiminnanohjausaikakaudella saatiin jo huomattavasti enemmän modulaarisuutta mukaan. Janne viimeisteli tämän punaisen langan huomauttavalla että olemme liikkeessä kohti “composableerppiä ja alusta-arkkitehtuurin kehittymistä. 

Kari jatkoi tästä heti tiukalla vertauksella Netflixin ja Sapin välillä. Netflix on hyvä esimerkki organisaatiosta joka aloitti joustavan pilveen siirtymisen 2008 ja heille koko matka oli yhtä menestystä. Netflixin toiminta oli ääriesimerkki toimivasta integraatiosta pilveen, ja SAP on toiminnallisuudeltaan ollut liikkeessä samanlaiseen suuntaan. R/3:sta eteenpäin tämä kehitys on ollut kiihtyvää, ja Kari nosti esille myös että pilveen siirtyminen on aiheuttanut standardisaatiota tällä toiminnanohjausalalla ylipäätään. Onko SAP kohta on samanlainen kokonaisuus kuin Netflix, että kaikki käyttäjät käyttävät samanlaista SAP-järjestelmää mutta ehkä erilaisilla tilauksilla. 

Rise with SAP & Pilvipalveluiden mahdollisuudet

ltapäivän teknologiaputkea jatkettiin kahdella teknologiapainotteisella esityksellä.  

SAP-veteraani Martin Jonesin mielestä tulevaisuudessa SAPin käyttöönotto tulee varmuudella tehostumaan. Kokonaisen toiminnanohjausjärjestelmän adaptaatio ei ole enää pelkästään IT-päätös, vaan kokonaisvaltainen liiketoimintapäätös. “Business transformation as a service” oli yksi Martinin esityksen läpikantavista teemoista, ja tämän muutoksen nappaaminen itselleen helpottuu ajan mittaan kun prosessit ja infra siirtyvät laajenevissa määrin pilveen. RISE with SAPin taustalla on ajatus, että asiakkaan ja ohjelmistotoimittajan yhteistä polkua suoristetaan ja helpotetaan. 

Päivän viimeinen teknologiaan pureutuva puheenvuoro kuultiin Microsoftin Jukka Antikaiselta, jonka mielestä pilvialustojen mahdollisuuksiin on nyt juuri hyvä tarttua. Niin pienet kuin suuretkin yritykset ovat hypänneet Azure-maailmaan mukaan. Jukka nosti esiin, että esimerkiksi SAP itse on Azurella pilvessä mukana. Joku voisi sanoa, että tämä on hiukan erikoinen yhteistyö, mutta toisaalta tämä todistaa sitä, että jopa osittaisten kilpailijoiden välillä voidaan hyvillä tuoteperheillä rakentaa yhteistyötä. 

Pilven tarjoamat mahdollisuudet ovat miltein rajattomat. Suurin osa näistä mahdollisuuksista tulee ajattelutavasta, jonka vain pilvialusta mahdollistaa; voidaan ajatella lyhyellä ja pitkällä aikavälillä yhtä aikaa, sillä tarjolla on joustokapasiteettia sekä ketteryyttä laajennus- tai supistusoptioilla. Yritykset, jotka ottavat näistä mahdollisuuksista koppia ja antavat dataohjautuvuuden olla osana yrityskulttuuria, pärjäävät keksimääräisesti paremmin kuin verrokkiryhmänsä.

Onko meillä jarrut päällä by Perttu Pölönen

Vaikka omasta mielestämme toiminnanohjauspiireissä olemme aina muutoksessa mukana, niin päivän viimeinen puheenvuoro ehkä herätteli meitä uudistamaan ja muuttamaan vielä nopeammin. Perttu Pölönen ravisteli yleisöä oikein juuria myöten päivän keynote puheenvuorossaan. 

Pertun mukaan meillä on jarruja, jotka hidastavat meitä. Esityksessä käytiin lista kohtia läpi, jotka toimivat tämän muutosvastaisuuden taustalla. 

Uskallus, tottuminen, riski, epäonnistumisen pelko, selkäranka, kasinoiden kilkatus, sivusta katsominen, opittu avuttomuus ja itsepäisyys. 

Kaikkien näiden kohtien avaaminen veisi pienen kirjan verran (vihje Herra Pölöselle!), mutta onneksi kaikilla tapahtumaan rekisteröityneillä on mahdollisuus katsoa esitys vielä uudestaan osoitteessa oppia.fi muutaman päivän sisään. 

Todennäköisesti jokainen esityksen katsonut reflektoi Pertun ajatuksia omaan toimintaansa ja uusia ajatuksia syntyi itse kullakin. Kiitoksia vielä esityksestä Pertulle! 

Tulevaisuutta ajatellen

Koko tapahtuman anti tulee tosiaan tarjolle vielä kaikille tapahtumaan rekisteröityneille. Tästä tulee ilmoittautuneille vielä sähköpostitse ilmoitus lähitulevaisuudessa. 

SAP Finug jatkaa alkavaa kesää tapahtumillaan ja suosittelemme jokaista vilkaisemaan vielä tapahtuma-sivumme läpi tulevaisuuden varalta. Webinaarien lisäksi kalenteriin kannattaa tehdä alustava varaus 19.10.2021 ensi syksyn päätapahtuman, Syysseminaarin, varalta! Toivottavasti silloin pääsemme jo tapaamaan toisiamme kasvokkain ihan perinteisen tapahtuman merkeissä. Finug kiittää kaikkia #RACE2025-tapahtumaan osallistuneita aktiivisesta keskustelusta päivän aiheiden tiimoilta.