Miten ja miksi SAP ekosysteemi aikoo tulevaisuudessa olla entistä relevantimpi? Kuinka SAP yhteisö aikoo ottaa kestävää kehitystä isompaan valokeilaan sekä miten digitaalisuus ruokkii kasvua? Näitä ja monia muita ajankohtaisia SAP aiheita käsiteltiin perinteisessä SAP Finugin Syysseminaarissa. Tästä blogista voit lukea Syysseminaarin ensimmäisen päivän antia ja nostoja esityksistä. 

Vielä onlinessa mutta mielenkiinnon pitävänä vuonna 2021

Tapahtuman aloittivat SAP Finugin puheenjohtaja Heikki Castrén ja tapahtuman juontaja André Chaker. Heikki “Hessu” Castrén alusti hieman kuluneesta vuodesta, kun SAP Finugin tapahtumat olivat joutuneet vetäytymään online moodiin, mutta siitä huolimatta onnistuimat pitämään Finugin jäsenistön kiinnostuneina. Viime vuonna rikottiin ennätys osallistujamäärien saralla, ja nähtävästi aiheet ovat olleet antoisia pitkin pandemia-aikaa ja sisältö on ollut osallistujille mieluista. 

André ja Hessu hakivat myös yleisöltä hieman interaktiivisuutta pienen kyselyn kautta. Oppia.fi-alustan kautta osallistujille heitettiin kysymys siitä, mikä heille olisi kaikkein mielenkiintoisin SAP Finug työryhmä. S/4HANA nousi kovalla 40% kannatuksella suosituimmaksi työryhmäksi, joten eiköhän tulevaisuudessa kyseisessä työryhmässä nähdä kovaa hulinaa. Myös toimitusketjujen hallinta työryhmä nousi korkealla kyselyssä runsaalla 35% kannatuksella. 

SAP Finland toimitusjohtaja Mika Tanner jatkoi tapahtumaa päivittämällä hieman SAP Finlandin näkymistä. SAP on ollut viime aikoina aktiivinen yrityskauppojen saralla. Tanner nosti esille, että yrityskaupoilla on haluttu laajentaa firman palvelutarjontaa sekä tukea erilaisten asiakaspolkujen laajentamista. Tavoite on olla lähempänä asiakasta kaikissa rajapinnoissa. Tulevaisuuden suunnitelmia SAP:illa on kehittää mm. toimitusketjujen hallintaa, data intelligencea sekä parantaa toimintaa koko SAP ekosysteemissä, johon SAP Finugkin kuuluu. 

Mika kutsui myös estradille kaksi yllätysesiintyjä jotka molemmat peilasivat SAP kehitystä omasta näkökulmastaan. No-code/Low-Code -näkökulmaa kuulutti SAPin ostamasta Appgyveristä Pekka Aaltonen. SAPin kokoisen jätin ja Punavuorelaisen 20 henkisen firman yhteenlyöminen nostattivat monen kulmakarvoja, mutta Pekka avasi tätä operaatiota hienosti. No-code/low-code on tulevaisuus joka on SAP sovellusten kustomoimisen ja rajapintojen yhteensopivuuden kannalta elintärkeää. Yhteistyö on lähtenyt hienosti käyntiin, ja tulevaisuudessa tästä yhteistyöstä kuullaan varmasti lisää. Esimerkiksi SAP Finug & Appgyver tietoiskussa! 

Kantansa keskusteluun toi myös Morten Karas joka toimii SAP Nordic & Baltics alueen organisaatiossa mukana. Hän avasi hieman alueen SAP tulevaisuuden suunnitelmia ja yhdisti tätä isompaa kuvaa Suomen kuvioihin. 

Junat ja Pumput SAP-avusteisia! 

Capgeminin Head of SAP Architechture Roope Kreula päästetiin seuraavaksi laajentamaan kuulijoiden tietämystä siitä miten Helsingin Seudun julkinen liikenne liikkuu SAPilla. Capgemini on ajanut onnistuneesti HSL:lle SAPin käyttöön, ja operaatio on ollut yksi isoimmista SAP käyttöönotoista pitkään aikaan. Komponenteissa oli osasia laajasti mm. Fiorista ja S/4HANA:sta aina Azure Data Lakeen ja Sapin karttatoimintoihin asti. Hankkeen tavoitteisiin, mm. yhtenäiseen kokonaiskuvaan ja tuottavuuden parantamiseen, päästiin pureutumaan oikeiden komponenttivalintojen kautta ja business casena kokonaisuus on herättänyt kiinnostusta normaalien sidosryhmienkin ulkopuolellakin! 

Junien lisäksi myös pumput toimivat SAP:pia hyödyntäen. Ja tarkalleen ottaen Fioria käyttäen! Tuomas Haimi Neomore Consultingilta kertoi yhdessä Sulzerin Pekka Salmen kanssa kokonaisuudesta jonka firmat ovat rakentaneet yhdessä. Sulzerilla alettiin siirtyä paperimaailmasta digitaalisuuteen ja Neomore oli kriittisenä komponenttina SAPin kanssa tässä muutoksessa. Digitaalisuuden mahdollisuudet ovatkin avanneet uusia ennen mieleen edes juolahtamattomia suuntia ja molemmat osapuolet ovat osanneet painaa yhdessä eteenpäin kiihtyvällä tahdilla. 

HR-pohjaa ja koulutuspohjaa

Lounastauon jälkeen sukellettiin hieman erilaisen SAP käytön pariin. HRIS Developmentin Pekka Saari valaisia katsojia OP-groupille tehdystä HR:n liittyvästä SAP prosessista. HR:n ei ole normaalisti ollut niin isossa roolissa SAP-piireissä, mutta tämä esitys käänsi asetelmaa päälaelleen. OP:lla monet erilaiset prosessit on viety tehokkaasti SAP-ympäristöön yhdessä HRIS Developmentin kanssa. Sähköiset allekirjoitukset, rekrytointiprosessit ja tiedostohallinta edellä mainituissa olivat ydinasioita joita yhteistyössä kehitettiin, ja kokonaisuutena lopputulos miellytti kaikkia osapuolia! 

Myös koulutus on käytännössä human resources- toimintaa. Haaga-Helian lehtorit Veijo Vänttinen ja Nina Rostén kertoivat hieman koulutusnäkökulmasta SAP asiaa. HH:n ja SAPin yhteinen taival alkoi jo kaksi vuosikymmentä sitten, ja koulutus on laajentunut tarkemmin kolmeen isoon aihepiiriin: peruskäyttö, ammattimainen käyttö sekä analytiikka & kehitysympäristö. Haaga-Helia myös mahdollistaa SAP TS410 -sertifioinnin opiskelijoille, joten heillä on heti mustaa valkoisella osaamisesta työelämään siirtyessä. 

Iltapäivällä etäyhteyden välityksellä SAP gospelia jatkoivat S/4HANA vuorisaarnalla Richard Barry & Sven-Olof Åhman Suselta. S/4HANA on ottanut jo asemansa markkinoilla aikoja sitten, mutta teknologia on kypsynyt vielä markkinoilla ja nyt vasta osa alkuperäisistä lupauksista on toteutettu ja jopa ylitetty! Saatavuus, turvallisuus ja muokattavuus ovat tällä hetkellä huipussaan S/4HANA:ssa ja kehitystyö jatkuu yhä. 

Päivän viimeinen esitys kuultiin SAP EMEA alueen päästrategilta & innovaatio johtajalta Jesper Schleimannilta. Jesper vastaa SAP:illa innovaation kehityksestä, ja asiaa tulikin tästä aiheesta ennennäkemättömällä tahdilla. SAP ajaa tulevaisuudessa laajenevissa määrin mahdollisuuksia laskea, analysoida ja sitä kautta laskea organisaatioiden hiilijalanjälkeä. Yritysten ekologiset jalanjäljet ovat olleet tikunnokassa jo vuosia, mutta nyt niitä aletaan vaatia pienennettäviksi kautta linjan. SAP on ottanut tästä koppia, ja kokonainen ohjelmisto-osa tullaan dedikoimaan tälle alueelle tulevaisuudessa. Voit lukea lisää SAP:n sivuilta.

Syysseminaarin ensimmäinen päivä sisälsi siis aiheita todellakin laidasta laitaan ja 2. päivä varmasti tulee täydentämään vielä ensimmäisen päivän kattausta vielä entisestään. Päivän esitysten tallenteet tulevat kaikille tapahtumaan rekisteröityneille saataville oppia.fi-alustaan lähitulevaisuudessa.